Автор: admin
Публикувано на: 20.05.2009 23:22:27

Рейтинг:

Ducati

За мотоциклетистите Ducati е еквивалент на Ferrari за автомобилните фенове. И докато не се знае колко ще трябва да почакаме, за да видим шоурум на Ferrari в България, то марката Ducati вече има официално представителство у нас, в лицето на тунинг център Overdrive. По този повод, решихме да Ви запознаем с историята на италианската легенда Ducati, превърнала се в марка на шампионите!

Всичко започва в Болоня, през 1926г., но не по начина, по който си представяте. Тогава Ducati била малка семейна фирма, произвеждаща съвсем не спортни части за радиоприемници. Не бързайте да се смеете, защото през 1926 радиото е било най-якото нещо след секса.!

Голямото преориентиране настъпва малко след Втората световна война. По онова време истински хит в Италия стават малките двигателчета, които много хора монтират на велосипедите си, за да се придвижват по-бързо и лесно. Тримата братя Адриано, Марсело и Бруно Дукати решават, че ако пуснат на пазара вече сглобената конфигурация от велосипед и двигател, ще пожънат успех. Ето така леко небрежно в света на двигателите се пръква феномен от ранга на Ferrari!

Вече повече от 50 години инженерите от Болоня правят истински чудеса на две колела. Едва ли братята някога са предполагали, че 100 кубиковите мотопеди някой ден ще се превърнат в легендарния SS 750 Desmo, или нечовешкото Ducati 996, с което Тринити разцепва Матрицата.!

В наши дни Ducati е не просто марка, а институция. Сред най-важните патенти на италианците са системата Desmodromic за контрол на клапаните, рамката от тръбна стомана и L-образният двигател. Една от най-ярките черти на култовите италиански мотори е уникалният звук от двигателите. Този басов тътен няма как да бъде сбъркан с никой друг и може да бъдете сигурни, че докато жените настръхват на специфични места, всички останали участници в движението изпитват първичен ужас.

Днес Ducati се гордеят с доста богата и разнообразна гама – “голият” Monster и убийственият нов Streetfighter, комфортният Multistrada, тузарският SportClassic, дивият супермото представител Hypermotard и естествено извънземните супербайкове. Последните са директен резултат от спортните успехи по световните писти. А когато говорим за спортни успехи на пистата никой не може да се опъне на Ducati. Италианските мотори продължават да печелят титла след титла. В World Superbike Championships марката си заслужи 15 от последните 17 приза, а индивидуалните победи са повече от тези на всички конкуренти взети заедно! През 2003 г. компанията се завърна триумфално и в MotoGP, а 4 години по-късно Кейси Стунър грабна световната титла. Ducati е марката на шампионите и в нейната алея на славата личат имената на великани като Фалапа, Полен, Фогарти, Капироси и великият Трой Бейлис, който след последната титла през миналата година се оттегли.!

Когато караш Ducati, ти си не просто моторист, а част от специфична социална общност на всички фенове и служители на фирмата, които обединени от своята обща страст, гордо наричат себе си дукатисти. Тези особени хора се събират в над 160-те клуба Ducati Desmo Owners, на различни изложения и състезания, а и на сайта Ducati.com, който се оказва най-влиятелният уебсайт на моторна тематика с нескромните 12 милиона посещения на година и над 250 000 регистрирани потребители. Веднъж в годината на пистата Мизано в Италия се провежда и Световна седмица на Ducati, която събира над 50 000 маниаци от цял свят!

Италианците са наистина болни на тема дизайн, което може само да ни радва. Линиите на Ducati са доста провокативни и агресивни – просто са красиви и сексапилни по начин, по който само ядосаната Моника Белучи би могла да бъде. Макар да не забравяме, че това все пак са просто машини, то с ръка на сърцето трябва да признаем, че са едни доста удачно оформени и събрани машини, заключили между малките си болтчета и бурмички онази ноповторима и откровена италианска лудост. А най-хубавото е, че така поднесена тази емоционална истерия вече е достъпна и у нас.!

Хайде сега форца към тунинг център Overdrive, който е официален представител на марката и както знаете се намира на първия километър от магистрала “Тракия” в посока Пловдив. Влизате в отбивката за Лукойл и сте там. Там е и гаранционният сервиз на Ducati, а ние гарантираме, че ще си тръгнете по-щастливи и с нови планове за бъдещето.

Статията е по материали на списание Максим.

Галерия Ducati 1198 и 1198S
Тагове: Ducati, Overdrive
Читателски коментари

Анонимен 2009-07-17 13:59:19 0 отговори

Анонимен

taka e vsi4ko za markata koeto ste napisali spored men e viarno no zahto dvigateliat raboti humno i dranka

Твоят коментар
Избери самоличност
Регистриран потребител: Посетител Анонимен:

Потребителско име:

Парола:

Произволно име:

URL адрес: http://

Login with Facebook
Коментар:
Проверка:
CAPTCHA

Въведи кода от картинката:

Нашите спонсори



Последни галерии
autoblog.bg | motoblog.bg | travelblog.bg | mamablog.bg | fashionblog.bg | techblog.bg | funny.bg