Автор: admin
Публикувано на: 20.09.2010 10:59:07

Рейтинг:

Български
Българският  състезател по спидуей Милен Манев участва в полуфинал и се нареди 5-ти в крайното класиране на престижното състезание за купата на централноевропейските държави МАСЕС.

Надпреварата се проведе на 18 септември в град Браила Румъния, като в нея взеха участие 20 състезатели от Германия, Полша, Украйна, Румъния и България. Първи стана представителят на Украйна Владимир Дубин, второто място зае Кристоф Стояновски, а третото Пьотр Рембас и двамата от Полша. На 8-ма позиция се класира Димитър Минков, който успя да събере 6 точки.

Особено внимание привлякоха други двама участници шуменците Чавдар Чернев и Стоян Юриев, които се състезават благодарение единствено на безграничния си ентусиазъм. Техните мотори са модели, ползвани от състезателите в края на 80-те и началото на 90-те. Чавдар Чернев се отличава с изключително желание за борба и хъс и за това е канен да участва във вътрешното първенство на Румъния, където печели много битки. Той успя да събере 2 точки, а ако не беше повредата в мотора му щяха да бъдат доста повече. Стоян Юриев също се отличава със сърцатост в битките  и успя да спечели 1 точка, като също е канен в Румъния. И двамата състезатели са се заели да възродят интереса към този спорт в град Шумен, като влагат собствени усилия и средства за привеждане в приличен вид на шуменския мотостадион, както и със закупуването на конкурентни мотоциклети.

Спидуейя е един забравен спорт в България, но през годините на социализма се е ползвал с голяма популярност като българските състезатели са жънели международни успехи на световните писти под родния флаг. България е разполагала със 7 писти в Търговище, Велико Търново, Шумен, Ловеч, Плевен, София (квартал Мотописта) и Пловдив. Организирали са се редица международни турнири като на пистите в Търговище и Шумен са се провеждали европейски и световен финал. Отличават се имената на Ангел Ефтимов, Николай Манев, Орлин Янакиев и др.

В момента единствения изявен спортист в този спорт, състезаващ се под Българския флаг е Милен Манев, който заедно с баща си Николай Манев успяват да жънат успехи по европейските писти. Последният път в Белгия за турнира „Golden helm” Милен става втори.

Всички ние българските почитатели на Спидуейя се надяваме да се възроди интересът към този спорт и да видим българско първенство. Старите майстори са още във форма и могат да показват своите възможности, а това би могло да направи така, че името на България отново да се споменава с уважение.
Тагове: Спорт, Спидуей
Читателски коментари
Твоят коментар
Избери самоличност
Регистриран потребител: Посетител Анонимен:

Потребителско име:

Парола:

Произволно име:

URL адрес: http://

Login with Facebook
Коментар:
Проверка:
CAPTCHA

Въведи кода от картинката:

Нашите спонсори



Последни галерии
autoblog.bg | motoblog.bg | travelblog.bg | mamablog.bg | fashionblog.bg | techblog.bg | funny.bg