Автор: admin
Публикувано на: 02.06.2009 00:28:59

Рейтинг:

Мотоциклети

В България стартира уникален за страната публично-частен проект за оказване на спешна медицинска помощ с мотоциклети BMW. Той се реализира от Военномедицинска академия и фирма „Ена”, като едната страна осигурява медицинската помощ, а другата – транспорта, логистиката и комуникациите.

Първоначално проектът ще бъде стартиран само в София, като за целта е изграден комуникационен център, от където ще се ръководят екипите, които отговарят на спешен телефон 1111. Водачите на мотоциклетите ще са в състояние да пристигат на мястото на произшествието с лекар-реаниматор максимум до 7 минути, каквато е нормативата за спешна помощ в ЕС.

Това е първият път когато в България ще бъдат използвани мотоциклети за оказване на спешна медицинска помощ, което в много други страни е често срещана практика, тъй като с двуколесните превозни средства придвижването на екипите в натоварен трафик и при лоши пътни условия е много по-бързо и лесно.

„Ние сме изключително горди, че именно BMW мотоциклети ще бъдат използвани в този толкова значим за цялото общество проект” - заяви по време на официалното връчване Шай Рацаби, генерален директор на Камор Ауто. Компанията подкрепи проекта, осигурявайки цялостно сервизно обслужване на 15 броя BMW F 650 GS и 2 броя BMW F 800 ST, с които ще се придвижват медицинските екипи.

F 650 GS е с едноцилиндров двигател, с водно охлаждане, електронно впръскване на горивото и с четири клапана във всеки цилиндър, генериращ мощност от 50к.с. Мотоциклетът има изключително здрава рамка, изглежда превъзходно, и осигурява достатъчно пространство за разнообразните екстри, които BMW предлага.

Максималната скорост, която развива F 650 GS е 170км/ч., а разходът на гориво при скорост от 90 км/ч. е 3.2л/100км. пробег. Мотоциклетът разполага с 6-степенна механична скоростна кутия и хидравлични еднодискови спирачки. Антиблокираща спирачна система ABS, осигуряваща надеждност и сигурност, се предлага като допълнителна опция.

Другият модел на BMW, с който ще бъдат транспортирани екипите на ВМА, е F 800 ST. Неговият двигател е двуцилиндров, четиритактов, с водно охлаждане и четири клапана в цилиндър, а скоростната кутия е 6-степенна механична. Максималната му мощност е 85к.с. при 8 000об/мин, скоростта, която може да развие надвишава 200км/ч., а разходът на гориво при постоянна скорост от 90км/ч. е 3.4л/100км. Спирачната система на модела е изключително надеждна, като предните дискове са 320мм., а задния - 265мм. И при този мотоциклет антиблокираща спирачна система ABS се предлага срещу допълнително заплащане.

Мотоциклети BMW стават линейки в България
Мотоциклети BMW стават линейки в България
Мотоциклети BMW стават линейки в България
Тагове: BMW, BMW F 650 GS, BMW F 800 ST
Читателски коментари
Твоят коментар
Избери самоличност
Регистриран потребител: Посетител Анонимен:

Потребителско име:

Парола:

Произволно име:

URL адрес: http://

Login with Facebook
Коментар:
Проверка:
CAPTCHA

Въведи кода от картинката:

Нашите спонсори



Последни галерии
autoblog.bg | motoblog.bg | travelblog.bg | mamablog.bg | fashionblog.bg | techblog.bg | funny.bg